Tot 40% extra korting op winters assortiment!

dinsdag 28 augustus 2012

Gelukkig ben ik een Griekse man

De eerste filosoof die we uit de Griekse Oudheid kennen is Thales van Milete (±624 - 545 v.Chr.). Volgens de biograaf Diogenes Laërtius (3e eeuw n.Chr.) was hij op vele intellectuele gebieden de eerste die zich eraan waagde. Zo was hij onder andere de eerste die een rechthoekige driehoek in een cirkel wist te krijgen en vervolgens een os te offeren. (Thales 24) Verder werd hij in een conflict rond een driepoot algemeen beschouwd als de wijste van alle Grieken, dus hij werd echt wel serieus genomen.

Wat wel gezegd kan worden van Thales is dat hij tegenwoordig als een nationalistische seksist gezien zou worden. Hij was namelijk dankbaar aan de godin Tyche om drie dingen: dat hij een mens was en geen bruut beest, dat hij een man was en geen vrouw en dat hij een Griek was en geen barbaar. (Thales 33) Dit soort dingen komen je nog wel eens duur te staan, want Diogenes vertelt verder wat Thales overkwam (Thales 34):
Men zegt dat hij eens, toen hij het huis uit geleid werd door een ouder vrouw om de sterren te observeren ["filosofie" behelste in de Oudheid ook wat we nu astronomie noemen, of wetenschap in het algemeen], hij in een kuil viel en dat zijn roep om hulp bij de oude vrouw het antwoord: "hoe kun jij verwachten alles te weten over de hemel, Thales, als je niet eens kunt zien wat zich recht voor je voeten bevindt?", uitlokte.
Ik denk dat we tegenwoordig verder zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten