Tot 40% extra korting op winters assortiment!

maandag 15 april 2013

Hij die de kikkers stil kreeg

De groten uit de Oudheid lieten vaak vanaf het begin al wat van hun indrukwekkende veren zien, zoals we al bij Eannatum, Alexander de Grote en Romulus hebben gezien. De grote Romeinse keizer Augustus (63 v.Chr. - 14 n.Chr.) was daarin ook geen uitzondering. De opkomst van een heerser die geboren zou worden in het geboortejaar van Augustus, was al besteld en er was een onsuccesvol decreet uitgevaardigd alle in dat jaar geboren kinderen te doden. Augustus werd geboren.

Volgens de Romeinse biograaf Gaius Suetonius Tranquillus (69/70 - 140 n.Chr.) werd bij Augustus in zijn kindertijd al duidelijk dat hij anders was dan andere kinderen en dingen voor elkaar kon krijgen waar anderen niet eens van droomden. Hij schrijft namelijk (Augustus 94.8):
Zodra hij begon te spreken [als klein kind], viel het voor dat de kikkers bij het landverblijf van zijn grootvader heel veel lawaai maakten; hij beval hen stil te zijn en ze zeggen dat vanaf dat daar moment nooit meer een kikker kwaakte. Toen hij aan het lunchen was in een bosje bij de vierde mijlsteen van de Campanische weg [de Via Appia], verraste een adelaar hem door zijn brood uit zij hand te grijpen. Nadat het naar ghrote hoogte was gevlogen, daalde het tot zijn verrassing, rustig af en gaf het terug aan hem.
Het is toch wel opvallend dat van zoveel grote leiders uit de Oudheid dergelijke verhalen bekend zijn.

Boekentip voor vandaag:
Suetonius, Keizers van Rome

Geen opmerkingen:

Een reactie posten