Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zondag 29 juli 2012

Duitsers als mensen behandelen

Publius Quintilius Varus (46 v.Chr. - 9 n.Chr.) was een generaal onder keizer Augustus (63 v.Chr. - 14 n.Chr.) die bekend is geworden door zijn rampzalig verlopen Slag bij het Teutoburgerwoud in het Westen van het huidige Duitsland. Deze slag verliep zó dramatisch dat de Romeinse biograaf Suetonius (69/70 - 140 n.Chr.) over Augustus het volgende schreef (Augustus 23.2):
Ze zeggen dat hij [Auigustus] zó geweldig aangedaan was [door de nederlaag] dat hij gedurende een aantal maanden noch zijn baard, nog zijn hoofdhaar knipte en soms sloeg hij met zijn hoofd tegen de deur en huilde: "Quintilius Varus, geef me mijn legioenen terug!"
Ten tijde van deze slag was Varus naast generaal ook gouverneur van de provincie waar hij zat. Deze twee functies werden doorgaans gekoppeld. De Romeinse geschiedschrijver Marcus Velleius Paterculus (19 v.Chr. - 31 n.Chr.) merkt op dat Varus niet vies was van een beetje geld. In een stijl die bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet zou misstaan, kenschetst hij de gouverneur als volgt: (Romeinse Geschiedenis 117.2):
Als arm man betrad hij dat rijke gebied [Syrië], als rijk man liet hij het arm weer achter.
Volgens Velleius Paterculus was Varus verder niet kwaadwillend, maar wel een beetje naief. Zo vertelt hij direct volgend op bovenstaand citaat over wat hij van plan was te doen toen hij Germanië onder zijn hoede kreeg:
Toen hij het commando had over het leger in Germanië, zag hij de Germanen aan voor mensen, terwijl ze behalve ledematen en stem nietys menselijks hebben: met zwaard hadden ze dan niet bedwongen kunnen worden, redeneerde hij, maar via het recht konden ze beslist in het gareel worden gebracht. Met dat soort opvattingen ging hij centraal Germanië binnen, alsof hij zich begaf onder mensen die vreugde scheppen in de prettige kanten van vrede, en een heel zomerseizoen sleet hij met rechtszittingen en uitgesponnen juridische procedures.
Je moet die Duitsers ook niet gaan behandelen alsof het mensen zijn! Dan weet je wat ervan komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten