Tot 40% extra korting op winters assortiment!

maandag 3 september 2012

De god en de Paralympics

De antieke Olympische Spelen roepen het beeld op van de naakte gespierde mannen uit de Oudheid. De beelden van de discuswerper en vergelijkbare beelden geven een ideaal, bijna goddelijk beeld bij deze atleten. Sport was in de Oudheid echt iets voor hen met een goddelijk lichaam.

Een goddelijk lichaam betekent tegenwoordig alleen iets anders dan in de Oudheid, want waar de God waar we het in de 21e eeuw over hebben, perfect heet te zijn, was er in de Griekse tijd een veelheid aan goden, waarvan Hephaistos een opvallende verschijning was. Deze god was namelijk zo mismaakt dat zijn moeder hem na zijn geboorte van de Olympus naar beneden gooide. Uit wraak bouwde Hephaistos een troon voor zijn moeder die zo ingesteld was dat ze meteen gevangengenomen zou worden als ze ging zitten. Alleen Hephaistos kon haar dan nog bevrijden. Op onderstaand fragment van een vaas uit het Kunsthistorisch Museum van Wenen valt te zien dat Hephaistos een flinke afwijking had aan zijn benen.


Hephaistos kreeg het voor elkaar een plaats op te eisen tussen de goden. Voor ons een reminder aandacht te besteden aan de Paralympics. Deze sporters hebben ook hun plaats binnen de sportwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten