Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zaterdag 15 september 2012

Hoe durft ie van zijn vrouw te houden?!

De grote Romeinse generaal Gnaeus Pompeius Magnus (106 - 48 v.Chr.) is de geschiedenis in gegaan als één van de grootste generaals uit de Romeinse geschiedenis en als - merkwaardig genoeg - de bouwer van het allereerste permanente theater in Rome, eeuwen na de stichting van de stad. Verder werd hij bekend om het Eerste Driemanschap met Caesar en Crassus en als de grote rivaal van Caesar na het uiteenvallen van dit driemanschap.

Waar hij vooral opzien mee baarde was dat hij gek was op zijn vrouw, Iulia, de dochter van Caesar. Het was verre van toevallig dat Caesar zijn spruit bij zijn collega stalde, want dat bracht de families dichter bij elkaar en dat was politiek interessant. Maar verder ging het vaak niet. Bij Pompeius wel en dat bracht hem op kritiek te staan. De Griekse biograaf Plutarchus (±46 - minstens 120 n.Chr) vertelt in zijn biografie van Pompeius dat hij groot aanzien  kreeg door zijn overwinningen op het slagveld en het organiseren van spectaculaire dierengevechten voor het volk. Hij gaat verder door te laten zien wat hem minder populair maakte (Pompeius 53.1-2):
Dit alles leverde hem bewondering en waardering op; maar aan de andere kant riep hij ook afkeuring over zich af, want hij droeg de provincies en de legers van hem over aan gezanten die zijn vrienden waren, terwijl hij zelf zijn tijd doorbracht met zijn vrouw, van het ene buitenhuis naar het andere buitenhuis trekkend. Dit was ofwel omdat hij zoveel van haar hield, ofwel dat zij zoveel van hem hield dat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen haar te verlaten. Deze reden wordt ook gegeven.
De genegenheid van de jonge vrouw voor haar man was berucht, hoewel de volwassen leeftijd van Pompeius zulke devotie niet uitnodigde. De reden ervoor lijkt echter te hebben gelezen in de kuise beheersing van haar man die alleen gemeenschap had met zijn echtgenote, en in de waardigheid van zijn gedrag die niet meedogenloos, maar vol gratie waren, en speciaal aantrekkelijk voor vrouwen, zoals zelfs de courtisane Flora kan beamen.
Zei ik eergisteren dat er niets veranderd was in wat gewaardeerd wordt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten