Tot 40% extra korting op winters assortiment!

donderdag 13 september 2012

Er is zo weinig veranderd

De Atheense dichter en filosoof Solon (±640 - ±560 v.Chr.) kwam vorige week aan bod met zijn ideeën over de bestrijding van criminaliteit. Bekender is echter zijn idee  van geluk zoals hij dat deelde met de Lydische (West-Turkije) koning Croesus (±595 - ±546 v.Chr.). Croesus was een steenrijke man en haalde haar veel plezier uit. Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus (±485 v.Chr. -  tussen 425/420 v.Chr.) stelde Croesus Solon de vraag wie hij het gelukkigste achtte van alle mensen die hij ooit had gezien. Tot de verbijstering van de koning noemde Solon de naam van de Athener Tellus. Verbijsterd vroeg Croesus waarom. Herodotus citeert het antwoord van Solon (Historiën 1:30.4-5):
Tellus kwam uit een voorspoedige stad en zijn kinderen waren goed en edel. Hij zag zijn kinderen allemaal kinderen krijgen en deze overleefden het allemaal.  Hij was rijk naar onze standaarden en zijn dood was zeer glorieus: toen de Atheners streden tegen hun buren in Eleusis, kwam hij hen te hulp, joeg de vijand weg en stierf op zijn schoonst. De Atheners begroeven hem op kosten van de staat op de plek waar hij viel en eerden hem zeer.
Geen overdreven dure man, maar een man die een gezonde familie, succes en een eervolle dood had. Er is niet veel veranderd sinds de tijd van Croesus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten