Tot 40% extra korting op winters assortiment!

vrijdag 15 juni 2012

Het favoriete drankje van de godin

Wie zich afvraagt waar de seizoenen vandaan komen, verdiept zich in de Griekse mythologie. Alles wordt dor als de landbouwgodin Demeter verdrietig is. Zij is verdrietig omdat ze met de god van de onderwereld, Hades, heeft moeten afspreken dat haar dochter Persephone per jaar een halfjaar bij haar moeder en een halfjaar bij Hades moet zijn.


In een interessant verhalend gedicht over Demeter dat ooit aan Homerus is toegeschreven, maar nu vooral Homerische Hymne genoemd wordt door de dactylische hexameter, het metrum-type dat in epische gedichten veel voorkomt, verhaalt over Demeters zoektocht naar haar dochter. Ze komt daar incognito wat drinken bij een vrouw, Metaneira. Die blijkt gastvrij voor de vreemdelinge, maar mag iets opmerkelijks klaarmaken (Hymne aan Demeter 206-211 (pagina 7)):
Metaneira vulde een grote beker met honingzoete wijn en reikte hem de godin aan, maar zij weigerde: het was haar niet geoorloofd, zei ze, rode wijn te drinken; zij vroeg gerstemeel en water te mengen met fijne polei en haar dat als drank aan te bieden. De gastvrouw ging op dit verzoek in: zij bereidde het mengsel en gaf het aan de godin. De machtige Deo [een andere naam voor Demeter] aanvaardde de drank om de rite in te stellen.
Over smaak valt niet te twisten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten