Tot 40% extra korting op winters assortiment!

vrijdag 1 juni 2012

Wie drakentanden zaait zal krijgers oogsten

Zoals al in een aantal eerdere blogberichten hier naar voren is gekomen, hadden de Grieken in de Oudheid vaak de neiging het bestaan van een bepaald volk of een bepaalde nederzetting te duiden aan de hand van een heroïsch verhaal met goden of andere opmerkelijke gebeurtenissen. Eén van de steden met het opvallendste verhaal is de stad Thebe, ten Westen van Athene. Volgens de overlevering is de stad gesticht door de mythische figuur Kadmos.


Kadmos was betrokken bij een gevecht tussen de goden en de draak-god Typhon. Door Kadmos' inmenging weten de goden Typhon te verslaan. Met de godin Harmonia aan zijn arm gaat hij naar Delphi waar hij het bekende orakel om raad vraagt (want hij was op zoek naar Europa, een scharreltje van de oppergod Zeus). Volgense de Griekse filoloog Apollodorus (±180 - 115 v.Chr.) was dit het advies van het orakel (Bibliotheek 3.4.1.):
De god [het orakel van Apollo] zei hem zich geen zorgen te maken om Europa, maar om zich door een koe te laten leiden en een stad te stichten waar deze vermoeid zou neervallen.
Waar hebben we dit eerder gehoord? Gelukkig is dit niet het einde van het verhaal, want de koe ging naar de grond en Kadmos besloot de koe te offeren aan de godin Athena. Daarvoor had hij echter water nodig, dus hij zond mannen om dat te halen. Helaas was de dichtstbijzijnde bron bewaakt en wel door een draak. De draak en de mythische held kwamen in gevecht en Kadmos doodde de draak. Apollodorus vertelt wat er verder gebeurde (Bibliotheek 3.4.1.):
[O]p advies van Athena zaaide hij de tanden [van de draak die hij gedood had]. Toen deze waren gezaaid, stegen gewapende mannen, genaamd Spartoi ["gezaaide mannen"], op uit de grond. Deze begonnen elkaar af te maken, sommigen in willekeurige gevechten, anderen in onwetendheid [?]. [...] Vijf van hen bleven echter in leven: Echion, Udaeus, Chthonius, Hyperenor en Pelorus.
Deze vijf krijgers hielpen Kadmos met het stichten van Thebe. Deze stad werd later belangrijk in de Griekse wereld, maar heeft nooit meer de luister van zijn eerste dag gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten