Tot 40% extra korting op winters assortiment!

maandag 16 april 2012

Inlichtingendiensten in de Oudheid

Als je de antieke bronnen uit de Oudheid leest, kom je regelmatig gedetailleerde beschrijvingen van het leger van de vijand tegen. Meestal betreffen het legers van honderdduizenden of soms zelfs miljoenen manschappen, maar soms is het realistischer. De vraag is dan hoe de schrijvers aan hun gegevens kwamen. Eén van de manieren om aan die informatie te komen, is door het te vragen aan deserteurs die bij de vijand in de keuken hebben kunnen meekijken. Soms waren die echter niet voorhanden, dus moest er iets anders gezocht worden.


In het Assyrische rijk werden regelmatig tabletten naar belangrijke politieke figuren gestuurd. Aangezien die van klei zijn, heeft men bij opgravingen daar veel van kunnen terugvinden. Eentje daarvan heeft een opvallende inhoud over de stam van de Pukudu (wie dat ook mogen zijn) en hun voorgenomen aanval op de Assyriërs. Ik heb de originele bron niet kunnen vinden, maar wel een interessant artikel waar dit citaat op pagina 63 staat (het artikel begint op pagina 59):
...de Pukudu die de nabijheid van Uruk [een stad in Zuid-Irak] hadden bereikt, voerden tien mensen uit de omgeving weg. toen ik doormarcheerde tegen hen, doodde ik een aantal van hen en vroeg hun commandant, nadat ik hem had gevangengenomen: "Wie heeft je gestuurd?" Hij antwoordde: "Sahdu, de broer van Nabu-uszib stuurde ons met dit bevel: 'Ga en neem een man uit de omgeving van Uruk gevangen zodat ik hem kan vragen uit hoeveel manschappen het leger van Assyrië dat zich daar bevindt, bestaat en wat hun doel is.'"
Als de deserteurs niet naar je toe komen, moet je wat anders bedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten