Tot 40% extra korting op winters assortiment!

donderdag 11 oktober 2012

Het Orakel met alle antwoorden

Een paar weken geleden besprak ik koning Croesus (±595 - ±546 v.Chr.) van Lydië in West-Turkije. Deze koning was schatrijk, maar had een probleem: Perzen. De buurvolk begon hem kennelijk de keel uit te hangen, dus overwoog hij een militaire oplossing. Aangezien je niet zomaar het sterkste land uit je tijd aanvalt, besloot Croesus advies in te winnen bij het Orakel van Delphi. Orakels staan niet bekend om hun duidelijke antwoorden op vragen en doen me altijd een beetje denke aan het Boek met alle antwoorden.

Croesus kwam met een simpele vraag: moet ik de Perzen aanvallen? De Griekse geschiedschrijver Herodotus (±485 v.Chr. - tussen 425/420 v.Chr.) vertelt dat het Orakel het volgende antwoord gaf (Historiën I.53.3):

Zo was hun vraag en het oordeel van beide Orakels aan Croesus was hetzelfde: namelijk, dat als hij een leger tegen de Perzen zou sturen, hij een groot rijk zou vernietigen. En zij adviseerden hem de machtigste van de Grieken op te zoeken en hen zijn vrienden te maken.
Dit klinkt goed, dus Croesus maakte vrienden van een aantal Griekse mogendheden en trok ten strijde tegen de Perzen. Er was alleen een dingetje dat hij verkeerd had ingeschat. Het Orakel had namelijk nergens gezegd wélk grote rijk ten onder zou gaan. Dat was niet het Perzische, namelijk. 

Het Boek met alle antwoorden zei mij: "Concentreer je op je werk."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten