Tot 40% extra korting op winters assortiment!

maandag 15 oktober 2012

Wie een stier bouwt voor een ander...

De Europese Unie heeft vorige week besloten een verklaring uit te doen gaan die andere landen oproept de doodstraf af te schaffen. Dit middel levert nog steeds onschuldige slachtoffers op en het is daarom goed dat de EU ertegen strijdt. In de Oudheid was de doodstraf een heel gebruikelijk juridisch of politiek middel. We hebben voorbeelden van dat daar niet eens moeilijk over gedaan werd en verschillende voorbeelden van gedwongen zelfmoord. De doodstraf was vrij gebruikelijk in de Oudheid.

Waar iets gebruikelijk is, zijn er altijd mensen die daar iets ongebruikelijks van willen maken. Zo maakt de Siciliaanse historicus Diodorus Siculus (±90 - ±30 v.Chr.) melding van een bijzonder wrede manier van doodstraf, door middel van de Messinger Stier. Diodorus vertelt hierover (Romeinse Geschiedenis 9.19)
Deze Phalaris verbrandde Perilaüs, de bekende Atheense bronswerker, in de messinger stier tot zijn dood. Perilaüs had het apparaat van de stier in brons gemaakt, waarin hij kleine geluidpijpjes in de neusgaten en een deur als opening in de flank van de stier had anagebracht; en deze stier brengt hij als geschenk aan Phalaris. Phalaris verwelkomt de man met geschenken en geeft het bevel dat het apparaat moet worden gewijd aan de goden.Vervolgens opent die bronswerker de zijkant, het snode apparaat van verraad, en zegt met onmenselijke wreedheid: "Als je iemand wilt straffen, oh Phalaris, sluit hem op in de stier en leg eronder een vuur aan; Door zijn gekreun lijkt het of de stier gromt en zijn schreeuwen van pijn zullen je plezier geven omdat ze uit de pijpen in de neusgaten komen." Toen Phalaris het plan vernam, was hij vervuld van walging om de man en zegt: "Kom dan, Perilaüs, laat jou de eerste zijn die dit illustreert; doe hen die de pijpen bespelen na en maak duidelijk aan mij hoe je apparaat werkt." En zodra Perilaüs erin was gekropen om een voorbeeld te geven, dacht hij, van het geluid van de pijpen, sluit Phalaris de stier en zet er een vuur onder. Maar omdat hij niet wilde dat de dood van de man het werk van brons zou bevuilen, haalde hij hem er toen hij half dood was, uit en gooide hem van de rotsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten