Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zaterdag 16 maart 2013

Gelukkig niet de kip!

De Romeinen hadden niet echt de beste herinneringen aan hun jongenskeizers. De goede keizers waren eigenlijk vrijwel allemaal bij hun aantreden al gearriveerde generaals of politici. De keizers die de geschiedenis in gegaan zijn als de rampen (keizers als Caligula, Nero en Elagabalus) zijn als tieners of jonge twintigers aan de macht gekomen. Je wilt tieners geen absolute macht geven, of wel?

Een minder bekende "gekke keizer" is Honorius (384 - 423 n.Chr.). Hij kwam als negen kind aan de "macht" en liet het rijk in een rampzalige toestand na. Bekendste gebeurtenis uit Honorius' regeerperiode was  de plundering van Rome in 410 n.Chr door de Visigothen onder koning Alarik I (±370 - 410 n.Chr.). Volgens de Byzantijnse historicus Procopius (6e eeuw n.Chr.) reageerde de keizer hier verheugd op. Gelukkig was het de stad maar (Geschiedenis van de Oorlogen III.2.25-26):
Op dat moment zegt men dat keizer Honorius in Ravenna [waar het keizerlijke hof zich bevond] het bericht ontving van een van de eunuchen, klaarblijkelijk de eunuch die verantwoordelijk was voor het pluimvee, dat Roma was omgekomen. Hij riep toen: "En hij heeft net nog uit mijn handen gegeten!" Want hij had een zeer grote haan, met de naam Roma. De kamerling die de vergissing begreep merkte op dat de stad Roma ten onder was gegaan tegen Alarik. De keizer slaakte een zucht van verlichting en antwoordde snel: "Maar ik dacht dat mijn haan Roma was omgekomen". Zo groot, zeggen zij, was de dwaasheid van deze keizer.
Het is maar de vraag of keizers zó idioot waren als historici ons willen doen geloven, maar het is wel een interessante anecdote voor een blog, nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten