Tot 40% extra korting op winters assortiment!

vrijdag 8 maart 2013

Wat doen helden in hun vrije tijd?

Volgens de Griekse dichter Homerus duurde de Trojaanse Oorlog vele jaren. In die tijd was het uiteraard niet aan één stuk door knokken tussen de Grieken en de Trojanen. Er was ook tijd om leuke dingen te doen, zoals op deze vaas te zien is.

Ajax en Achilles spelen een spelletje
Bron: ancientrome.ru

Beide heren hebben hun wapenrusting nog aan (al is bij Ajax de helm af gezet, die ligt rechts naast hem, bij zijn schild). Welk spelletje ze aan het spelen waren, is niet goed te zien, maar het is heel goed mogelijk dat ze Ludus latrunculorum ("spel van de huurlingen") aan het doen waren. Dit was een strategisch oorlogsspelletje dat mogelijk op schaken leek. En een vrij onbekende Romeinse tekst, de Lof aan Piso, van een onbekende schrijver, komt het spel onder de aandacht (Lof aan Piso p.311, moderne pagina's):
Als je het misschien leuk vindt, als je moe bent van het gewicht van je studies, om niet inactief te zijn, maar om een behendigheidsspel te spelen, dan wordt er op een listige manier een stuk in verschillende posities verplaatst op een open bord en wordt een strijd gevoerd met glazen soldaten, zodat wit zwart verslaat en zwart wit verslaat.
Lijkt verdacht veel op schaken inderdaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten