Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zaterdag 17 augustus 2013

Oorlog door het scheren

Soms is het moeilijk om een geheime boodschap naar iemand te sturen zonder dat deze onderschept kan worden. Eerder kwam een strategie van Harpagus om een bericht aan de latere koning Cyrus II (6e eeuw v.Chr.) in een haas te verbergen, aan bod. Vandaag aandacht voor een andere manier, eentje tégen de Perzen. Gedurende regeringsperiode van Darius I (549 - 485) kregen de Perzen steun van de tiran van de Ionische stad Milete, Histiaeus

Toen hij echter door de Perzen in de stad Susa werd vastgehouden, bekroop hem het idee om in opstand te komen. Bij zijn afwezigheid is zijn schoonzoon Aristagoras benoemd als tiran van Milete. Histiaeus moest hem zien te bereiken, maar wel op een zodanige manier dat de Perzen er niet achter kwamen. De Macedonische auteur Polyaenus (2e eeuw n.Chr.) vertelt hoe hij het aanpakte (Krijgslisten I.24):
Hij schoor het hoofd van één van zijn slaven kaal en schreef er het korte bericht: "Histiaeus aan Aristagoras, oproep tot een opstand van Ionië" op. Zodra het haar van de slaaf weer was aangegroeid, stuurde hij hem naar Aristagoras. Op die manier passeerde hij de wachters zonder dat ze verdenkingen hadden en toen hij de kust [Milete lag aan de kust] bereikte, vroeg hij om geschoren te worden en toonde vervolgens de tekst op zijn hoofd aan Aristagoras die handelde zoals het bericht hem instrueerde en de opstand van Ionië ontketende.
Een slimme truuk die Histiaeus' boodschap naar zijn schoonzoon kreeg. De opstand van de Ioniërs die volgde, is één van de oorzaken voor de grote Perzische Oorlogen, één van de kantelpunten uit de wereldgeschiedenis. Het moet alleen wel maanden geduurd hebben tot het haar lang genoeg was, maar dat is prima.

Boekentip voor vandaag:
Polyaenus, Strategems of War

Geen opmerkingen:

Een reactie posten