Tot 40% extra korting op winters assortiment!

donderdag 17 januari 2013

Die tsunami zagen we aankomen!

In de 18e eeuw werd Pompeii opgegraven en daarmee ging een tijdscapsule open. Door de ramp met de Vesuvius die Pompeii  in 79 n.Chr. onder een laag as bedekte, kunnen we van dichtbij zien hoe een Romeinse stad in die tijd eruit zag. De Grieken hadden ook een aantal rampen uit het verleden, waarvan de verwoesting van Thera (het huidige Santorini) de bekendste is. Een ander voorbeeld is de aardbeving die de stad Helike in 373 v.Chr. in de zee liet verdwijnen. Deze stad is pas gevonden in 2001, dus kort geleden.

Er was iets aan de hand met de stad, zo stelt de Romeinse schrijver Claudius Aelianus (±175 - ±235 n.Chr.). In zijn werk over de aard van dieren. In dit werk merkt hij opmerkelijke dingen op en zo ook wat er in Helike gebeurde voordat de aardbeving plaatsvond (Over de aard van dieren 11.19):
[...]De vijf dagen voor Helike verdween, verlieten alle muizen, marters, slangen, duizendpoten, kevers en alle andere wezens van dat type de stad in een peloton over de weg die naar Keryneia [dat is landinwaarts] leidt. De bevolking van Helike was verwonderd bij de aanblik van deze happening, maar kon niet raden wat er de reden van was. Maar nadat de dieren waren vertrokken, vond 's nachts een aardbeving plaats; de stad zonk; een enorme golf overspoelde Helike en de stad verdween, terwijl tien Spartaanse schepen die voor anker lagen, verloren gingen met de stad.
Dit moet een indrukwekkende aanblik geweest zijn, vlak voordat de stad door wat best eens een tsunami geweest had kunnen zijn, van de aardbodem werd geveegd (of liever gezegd: eronder). Het lukt wetenschappers nog niet om aarbevingen te voorspellen, maar als dit waar is, volg de dieren en het komt goed. Was het maar zo eenvoudig.

Boekentip voor vandaag:
Claudius Aelianus, On the Characteristics of Animals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten