Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zaterdag 5 januari 2013

Goddelijke verkleedpartij

Pisistratos (607 - 527 v.Chr.) was de eerste tiran (dit woord betekent in de Griekse Oudheid niets meer dan een heerser die op een niet-constitutionele manier aan de macht is gekomen. Pisistratos stond behoorlijk goed bekend) van Athene. Hij was verantwoordelijkheid voor het op gang brengen van de culturele bloei van de stadstaat. Opmerkelijk is wel de manier waarop hij aan de macht gekomen was.

Pisistratos was net Athene uit getrapt door de gezamelijke macht van twee aanzienlijken, maar de tiran was nog niet weg of de nieuwe leiders beginnen onderling ruzie te maken. Eén van hen besloot Pisistrator terug te roepen uit zijn verbanning en hem terug op de troon te zetten, maar er was een probleem: Hij was net de stad uit getrapt, dus er moest iets bedacht worden. Volgens de Griekse historicus Herodotus van Halicarnassus (±485 - ±425 v.Chr) hadden ze daarvoor iets bijzonders bedacht. Herodotus zelf snapt niet hoe het kan dat de Atheners, de slimste onder de toch al heel slimme Grieken, hierin trapten, maar hij vertelt toch wat er was gebeurd: (Historiën I.60.4-5):

Er was in de Paeanische deme [een administratief gebied van de stadstaat] een vrouw die Phya heette, net iets minder dan zes voet en vier duimen in hoogte en verder ook mooigevormd. Deze vrouw kleedden zij in volledige wapenrusting en zetten haar op een strijdwagen en gaven haar alle attributen om er een indrukwekkend spectakel van te maken en ze reden haar zo de stad in; herauten renden voor hen toen ze de stad betreedden en riepen ze zoals ze geïnstrueerd waren, uit: "Atheners, geef een hartelijk welkom aan Pisistratos, die Athena [de godin van de stad] boven alle mannen eert en terug brengt naar haar eigen Akropolis." Zo riepen de herauten dit uit en onmiddellijk verspreidde het verslag dat Athena Pisistratos terugbracht zich over de demes en de bevolking, in het geloof dat de vrouw de godin zelf was, vereerden dit menselijk wezen en verwelkomden Pisistratos.
Boekentip voor vandaag: Herodotus, The Histories

Geen opmerkingen:

Een reactie posten