Tot 40% extra korting op winters assortiment!

vrijdag 11 januari 2013

Reuzekreupelen doodknuppelen

Keizer Commodus (161 - 192 n.Chr.) wordt nogal eens gezien als het begin van het verval van het Romeinse rijk. De zoon en opvolger van Marcus Aurelius (121 - 180 n.Chr.) die in een veel beter licht de geschiedenis in is gegaan, geldt als één van de idiote keizers, samen met onder anderen de eerder genoemde keizers Caligula en Elagabalus. In deze bonanza van rampen voor de westerse wereld heeft Commodus een vreselijke reputatie opgebouwd en het spreekt dan ook boekdelen dat hij in The History of Rome Podcast van Mike Duncan (wat overigens een aanrader is) als de allerslechtste Romeinse keizer ooit werd beoordeeld. Dit is natuurlijk maar een mening, maar om met Caligula te wedijveren...

Commodus had een hobby, een passie: gladiatorengevechten. Zijn vader was daar niet bepaald een voorstander van en hield dan ook nauwelijks gladiatorengevechten, maar Commodus lustte er wel pap van. Het was bij hem zo opmerkelijk dat hij zelfs meedeed aan gevechten. Dat kan heel mooi klinken, maar de omstandigheden van de gevechten waar de keizer zich mee bezig hield, maken het wat grimmiger. De Romeinse historicus Lucius Cassius Dio (±155 - na 229 n.Chr.) leefde tijdens de regering van Commodus en zegt aanwezig te zijn geweest bij de gevechten van de keizer. Hij beschrijft er één van (Romeinse Geschiedenis 72.20.3):
[...] hij [Commodus] bracht alle mannen in de stad die hun voeten hadden verloren door een ziekte of een ongeluk samen en, nadat hij dingen die eruit zagen als de lichamen van serpenten rond hun knieën bond en hen sponsen in plaats van stenen gaf om te hooien, doodde hij hen met slagen met een knuppel, alsof het reuzen waren.
Commodus won al zijn gevechten...

Boekentip voor vandaag:
Cassius Dio, The Roman History
Olivier Hekster, Commodus, An Emperor At The Crossroads

Geen opmerkingen:

Een reactie posten