Tot 40% extra korting op winters assortiment!

donderdag 30 augustus 2012

De keizer achter het gordijn

Keizer Caligula (12 - 41 n.Chr.) had zich gedurende zijn regering steeds meer vervreemd van de senaat en dat zorgde ervoor dat zijn dood vroeger plaatsvond dan hij zichzelf had voorgesteld. Op 24 januari 41 werd Caligula gedood door de Praetoriaanse garde. Probleem was dat er niet nagedacht was over de what's next   in deze kwestie, want als je de keizer doodmaakt, moet je weten wat er vervolgens het plan is.

Gelukkig hadden ze nog de mogelijkheid om de eerste die ze tegenkwamen als keizer uit te roepen. Volgens de Romeinse biograaf Gaius Suetonius Tranquillus (69/70 - 140 n.Chr.) vertelt dat dat min of meer precies is wat er gebeurde (Claudius 10):
Claudius had zich teruggetrokken in een vertrek dat het Hermaeum genoemd wordt. Kort daarna hoorde hij van de moord en sloop in doodsangst naar een balkon daar vlakbij, waar hij zich verborg achter een gordijn dat voor de deur hing. Terwijl hij zich daar schuilhield, zag een gewone soldaat die toevallig langskwam zijn voeten. Nieuwsgierig naar wie daar stond, trok hij hem achter het gordijn vandaan en terwijl Claudius hem uit angst te voet viel, begroette hij hem als keizer.
Zo werd Claudius (10 - 54 n.Chr.) de vierde Romeinse keizer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten