Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zondag 26 augustus 2012

In de Tiber met Tiberius!

Keizer Tiberius (42 v.Chr. - 37 n.Chr.) heeft een behoorlijk goede naam overgehouden aan de 2000 jaar die er na zijn dood voorbij zijn gegaan. Dat heeft met name te maken met wat de Romeinen ná zijn dood te verduren kregen: keizer Caligula (12 - 41 n.Chr.) en niet veel later ook Nero (37 - 68 n.Chr.). Dit is echter allemaal praat achteraf, want Tiberius was in zijn tijd zeker niet populair en is er voor een deel voor verantwoordelijk geweest dat Caligula een kans kreeg, want veel erger dan Tiberius kan het toch niet worden.

De Romeinse biograaf Gaius Suetonius Tranquillus (69/70 - 140 n.Chr.) laat duidelijk zien wat het volk van de keizer vond. Toen bekend werd dat de keizer overleden was, was er geen massale uiting van rouw zoals we tegenwoordig zien, maar volgens Suetonius was de reactie als volgt (Tiberius 75):
Het volk was zo verheugd over zijn dood dat iedereen onmiddellijk nadat het bericht was ontvangen de straat op ging. Sommigen riepen: "Tiberius de Tiber [rivier die door Rome stroomt] in!", anderen baden Moeder Aarde en de goden van de onderwereld om hem slechts een plaats te geven onder de verdoemden. Weer anderen dreigden zijn lijk naar de Trap der Zuchten te zullen brengen en de Tiber in te slepen, verbitterd als ze waren niet alleen door de herinnering aan zijn vroegere wreedheid, maar ook door een recente gruweldaad.
Het was duidelijk dat Tiberius niet het propaganda-genie van zijn adoptiefvader Augustus (63 v.Chr. - 14 n.Chr.) had. Suetonius is niet de enige die deze episode optekent. Aan de andere kant bevindt Tiberius zich in de absolute top van de keizers met de langste regeerperiodes en dat is op zich een prestatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten