Tot 40% extra korting op winters assortiment!

dinsdag 14 augustus 2012

Vrouwen kosten geld

Het uithuwelijken van vrouwen aan leden van een invloedrijke familie om banden met die familie te krijgen of aan te halen is in sommige culturen in de 21e eeuw nog steeds gemeengoed. In de Romeinse tijd was dat niet anders. Er zijn verschillende voorbeelden van Romeinse heren die hun vrouw verlieten omdat een andere vrouw familie-politiek-wise handiger was en bijvoorbeeld de generaal en politicus Pompeius de Grote (106 - 48 v.Chr.) trouwde vijf keer.

Niet alleen onder de Romeinen werd het uithuwelijken van je dochter als een politiek instrument gezien, ook bij een van de grote vijanden uit de late Romeinse Republiek, de Numidiërs [een gebied dat het huidige Tunesië en Algerije gedeeltelijk beslaat] die geleid werden door de koning Iugurtha (160 - 104 v.Chr.). De Romeinse geschiedschrijver Gaius Sallustius Crispus (86 - 35 v.Chr.) vertelt over de huwelijkspolitiek van deze man (Oorlog met Iugurtha 80):
En voorheen reeds was de dochter van Bocchus [de koning van het Westelijk deel van Nuimidië] met Iugurtha getrouwd. Maar deze nauwe betrekking werd bij de Numidiërs en Moren niet hoog aangeslagen, omdat een ieder voor zich zoveel vrouwen had als zijn vermogen toeliet: sommigen hadden er tien, anderen meer, de vorsten echter nog veel meer. Zo werd de aandacht door de menigte van vrouwen versnipperd: geen van hen gold als dé gezellin van de man, allen waren gelijkelijk van geringe waarde.
Vrouwen kosten veel geld, maar voor Iugurtha moet het heel veel hebben opgeleverd, want hoewel hij zelf zoveel vrouwen had dat ze allemaal gelijkelijk van geringe waarde waren, zullen de families van zijn vrouwen wel veel over gehad hebben voor hun in naam goede betrekkingen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Iugurtha Bocchus op een gegeven moment overhaalt mee te vechten tegen de Romeinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten